קק"ה בע"מ 3.0

בע"מ = בעל מודעות. פעם זה אולי נשמע כמו מדע בדיוני, אבל בשנת 2023 יש כבר קרנות שמפתחות מודעות. אמנם לאט לאט ומעט ומעט אבל בכל זאת. וזה לא AI.

מודעות עצמית, חברתית וסביבתית מתחילה להתעורר בעולם ההשקעות. ואפילו יש לזה שם, ESG = (environmental, social, governmental) awareness, והיגיון כלכלי פשוט שעומד מאחורי הפעלת שיקולים ארוכי טווח כאלו בבחירת חברות להשקעה. גם הקק"ה שלנו אינו מתכוון להישאר בחוסר מודעות ולהשקיע בחברות מזהמות ומזיקות לחברה ולסביבה.

אז איך בונים קק"ה מודע?

בעצם הרעיון הוא פשוט: כדי שהקק"ה יהיה בעל מודעות, כדאי שהבעלים של הקק"ה יהיה בעל מודעות גבוהה. מכל הסוגים: עצמית, חברתית, סביבתית. אז אנחנו משתדלים להתרחק מחברות נשק וחברות מזהמות וחברות כאלו שגורמות לנזקים חברתיים (נגיד פייסבוק) ומשלבים את השיקולים האלו באופן מודע בשיקולים שלנו ובמנגנונים שלנו. אז אנחנו משתמשים למשל ב-ESG ranking למשל

https://www.msci.com/our-solutions/esg-investing/esg-ratings

כחלק מהסינון הראשוני (במסנן המניות של קק"ה טק). ומנסים לגבש גם עוד מדדים כמותיים כאלו. ובסינון האיכותני אנחנו תמיד מנסים להבין את טיב היחסים של החברה עם הסביבה וגם בינה לבינה.

חוצמזה יש מקום גם לתרומה לקהילה - אולי בקרן נפרדת אבל היינו רוצים מנגנון מובנה.

ויש עוד דברים גם להוסיף פה.

אבל באופן כללי יש 3 חזיתות שאנחנו מנסים לברר לפני רכישת מניות של חברה:

יחס לסביבה הטבעית. מהי ההשפעה הסביבתית של החברה? האם היא מזהמת (פליטות פחמן, שפכים, מתכות כבדות...)? מהי כמות הפסולת? האם מתבצעות פעולות מיחזור משמעותיות? מהי צריכת המים האנרגיה? האם התנהלות החברה שקופה בנושאים אקולוגיים? האם התרחשו מחדלים משמעותיים בנושא?

יחסים עם החברה האנושית. מהו יחס החברה לעובדים (רווחה, בריאות, בטיחות, שכר, תנאי עבודה הולמים)? תרומה לקהילה המקומית? סיכונים פוטנציאליים של מוצרי החברה? כיצד היא מבטיחה את בטיחות ואיכות התוצרים שלה? יחס ללקוחות - טיפול במשוב ובתלונות הציבור? אתיקה של פרסום ושיווק? האם יש עבירה על זכויות אדם בחברה עצמה או בשרשרת הספקים שלה? כיצד החברה מטפלת במידע של עובדיה ולקוחותיה? האם קיימים מנגנונים להבטחת פרטיות ובטחון מידע? כיצד החברה מתנהלת במקרים של משברים חברתיים?

סוגיות ממשל ורגולציה. האם החברה עומדת בתקנות מקומיות, לאומיות ובינ"ל? תקריות חוקיות שקרו לאחרונה? יחסי החברה עם הדרג הפוליטי - האם קיימים מאמצי שתדלנות (לובינג)? מעורבות ביוזמות ופעילות ציבורית? האם קיימת היסטוריה של שקיפות ויושרה בנושא? מהם הסיכונים הפוליטיים באיזורי פעילות החברה? ענייני מיסוי והתנהלות בנושא?

אנחנו משתדלים להבין את כל האספקטים האלו גם כי הם פשוט חשובים לנו וגם כי אנחנו מבינים את הסיכונים הכלכליים לחברות שאינן עומדות בתנאים האלו. ואנחנו גם מודעים לכך שאין מושלם. המטרה אינה למצוא חברה עם גיליון חלק ושמקבלת ציון 100 בכל הפרמטרים, אלא להצליח לזהות חברות שהערך שהן מביאות לסביבה שלהן עולה על הנזקים שהן מביאות איתן.